LinkedIn YouTube Vimeo SlideShare
Menu

Selvkørende biler

Biler i dag omfatter allerede mange automatiske funktioner, som eksempelvis assisteret parkering og selvbremsesystemer. Og helt automatiske køretøjer, der er i stand til at køre uden menneskelig kontrol, bliver meget snart en realitet på vejene.

Fordelene ved selvkørende biler er mange. Sensorerne i selvkørende bil er altid på vagt og påvirkes ikke af førerens tilstand. Og netop føreren er en vigtig årsag til, at selvkørende biler vil blive et mere sikkert transportmiddel. 94% af alle trafikulykker skyldes nemlig menneskelige fejl. Selvkørende biler med avancerede sikkerhedsfunktioner udvikles til at reducere antallet af kollisioner betydeligt. Dette vil ikke kun have en betydning for selve kørslen, men vil også betyde reduceret efterspørgsel på beredskabssystemer og reducerede behandlingsomkostninger.

Sensorer, avancerede tilslutningsmuligheder og software er de tre teknologier, der tilsammen gør det muligt at få selvkørende biler.

De fleste af de sensorer, der kræves til selvkørende biler, er tilgængelige i dag og bruges i avancerede sikkerhedsfunktioner som blind-spot-overvågning og i biler i forbindelse med tvungen bremsning. Tilslutningsmuligheder giver de selvkørende biler adgang til den nyeste trafik, vejrforhold, vejenes tilstand, kort, ulykker og andre forhold, der vil ændre kørslen. Disse data bruges til at overvåge bilens omgivende driftsmiljø for at forudse bremsning eller undgå farlige forhold. Endelig er der brug for software til at registrere data fra både sensorerne og tilslutningsmulighederne, så der kan træffes beslutninger om styring, bremsning, hastighed og rutevejledning.

Præcis hvornår den første selvkørende bil er at se på vejene er ikke til at forudsige. Skal vi tro på Chris Urmson, tidligere tekniske direktør hos Googles afdeling for selvkørende biler, vil det i hvert fald tage 30 år. Han mener ikke, at de selvkørende biler pludselig vil revolutionere markedet. Tværtimod tror han på en lang omstilling, hvor teknologien indenfor selvkørende biler kun forbedrer sig gradvist.

Denne ordforklaring bringes til dig af iværksætter og foredragsholder Jonathan Løw. Du finder forklaringer på flere end 100 ord indenfor innovation, disruption, ledelse og innovation.

Selvkørende biler
Share This