LinkedIn YouTube Vimeo SlideShare
Menu

Nanoteknologi

Nanovidenskab og nanoteknologi er et ord, der ofte bliver brugt i medierne, når der er tale om nye og innovative produkter. Derudover har både Aalborg og Aarhus Universitet oprettet uddannelser, der netop handler om nanoteknologi, hvor de studerende blandt andet vil lære at fremstille nye produkter og materialer som eksempelvis medicin eller små robotter. Der er derfor ingen tvivl om, at der for tiden er øget fokus på nanoteknologien og dens muligheder for muligvis at kunne skabe bedre og mere funktionelle materialer og produkter.

Nanovidenskab og nanoteknologi er studiet og anvendelsen af ekstremt små ting og kan bruges på tværs af alle de andre videnskabsområder, såsom kemi, biologi, fysik, materialevidenskab og ingeniørvidenskab.

Nanoteknologi er udnævnt til at kunne at øge effektiviteten af energiforbrug og hjælpe med at rense miljøet. Det siges at kunne massivt øge fremstillingsproduktionen til betydeligt reducerede omkostninger. Produkter bestående af nanoteknologi vil være mindre, billigere, lettere, endnu mere funktionelle og kræve mindre energi, hævder fortalerne for nanoteknologien.

Udover disse omtalte egenskaber, forskes der også lige nu i brug af nanoteknologien i medicin- og behandlingsindustrien. En anvendelse af nanoteknologi inden for medicin, der udvikles i øjeblikket, involverer anvendelse af nanopartikler til at levere stoffer, varme, lys eller andre stoffer til bestemte typer celler, såsom kræftceller. Partikler er konstrueret således, at de tiltrækkes af syge celler, hvilket tillader direkte behandling af disse celler. Denne teknik reducerer skader på sunde celler i kroppen og muliggør tidligere påvisning af sygdom. For eksempel er nanopartikler, der leverer kemoterapi lægemidler direkte til kræftceller under udvikling.

Nanoteknologi er også allerede integreret i mange af vores daglige produkter. Eksempelvis er der hudplejeprodukter, der bruger nanopartikler til at levere vitaminer dybere ind i huden. Derudover er tennisbolde også blevet forbedret af nanoteknologien, hvor den reducerer den hastighed af luft, der lækker fra tennisbolde, så de kan anvendes i længere tid.

Anvendelsesområderne inden for nanoteknologien er mange og lige nu er det svært at forudsige, hvor dominerende denne teknologi vil blive i vores fremtidige produkter. Men der er ingen tvivl om, at forskere er kommet til et punkt i forskningen, hvor nanoteknologien åbner for en masse nye døre til fremtiden produkter.

Denne ordforklaring bringes til dig af iværksætter og foredragsholder Jonathan Løw. Du finder forklaringer på flere end 100 ord indenfor innovation, disruption, ledelse og innovation.

Nanoteknologi
Share This