LinkedIn YouTube Vimeo SlideShare
Menu

Génterapi

Nye teknologier åbner op for en masse nye videnskabelige teknikker, der vil have en kæmpe indflydelse på sundhedssektoren og medicinalindustrien. Det betyder derfor også, at der vil komme nye behandlingsformer til, der i fremtiden kan sikre os mennesker en langt mere sikker og præcis behandling af vores sygdomme.

En af disse nye behandlingsformer er génterapi. En behandlingsform, der har skabt overskrifter som blandt andet ’Génterapi kan redde hjertepatienter’ og ’Génterapi fjernede kræften’. Som overskrifterne her også indikerer, er génterapi måske en innovativ behandlingsform, der i fremtiden kan redde mange liv.

Génterapi er en videnskabelig teknik, der bruger DNA til behandling eller forebyggelse af sygdom. I fremtiden kan denne teknik give læger mulighed for at behandle sygdomme ved at overføre DNA i kroppens celler i stedet for at bruge medicin eller kirurgi.

Selvom genterapi er en lovende behandlingsmulighed for en række sygdomme (herunder arvelige lidelser og visse former for kræft), forbliver teknikken risikabel og er stadig under udvikling for at sikre, at den bliver sikker og effektiv. Génterapi testes på nuværende tidspunkt kun ved sygdomme, der ikke har andre kurer.

Generne bærer DNA-informationer, der er nødvendige for at lave proteiner, som er kroppens byggesten. Nogle af disse gener kan blive beskadiget gennem en mutation, hvilket kan føre til sygdomstilstande. Génterapi forebygger eller behandler sygdom på en række forskellige måder:

  • Ved génterapi kan man udskifte et beskadiget gen med en sund kopi af genet
  • Ved génterapi kan man inaktivere et gen, der ikke virker som det skal
  • Ved génterapi kan man indføre et nyt gen i kroppen, der kan være nødvendigt for normal funktion​

Génterapi kan være dermed være en metode, der kan kurere genetiske sygdomme. Ved at tilføje en kopi af det defekte gen, kan genterapi hjælpe sygt væv og organer til at fungere korrekt. Tilgangen adskiller fra sig fra traditionelle lægemiddelbaserede tilgange, hvor man kan behandle symptomer, men ikke de underliggende genetiske problemer.

Denne ordforklaring bringes til dig af iværksætter og foredragsholder Jonathan Løw. Du finder forklaringer på flere end 100 ord indenfor innovation, disruption, ledelse og innovation.

Génterapi
Share This