LinkedIn YouTube Vimeo SlideShare
Menu

Cloud Computing

I de seneste år er cloud computing blevet et af de mest anvendte begreber i it-verdenen. Og med god grund. Cloud computing dækker nemlig over en masse favorable funktioner og ydelser, der kan spare virksomheder for både penge og tid.

Måske bruger du cloud computing lige nu, uden du er bevidst om det. Sandsynligheden for at cloud computing gør dine handlinger mulige er ret stor, hvis du eksempelvis bruger en online tjeneste til at sende mail, redigere dokumenter, se film, lytte musik eller gemme filer. De første cloud computing-tjenester er omkring ti år gamle. Og den dag i dag er der stadig masser af virksomheder, stor som små, der omfavner cloud computing af alle mulige årsager. Nogle af de funktioner, der muliggøres via cloud computing er at man kan:

  • Oprette nye apps og tjenester
  • Gemme, sikkerhedskopiere og gendanne data
  • Opdatere websites og blogs
  • Streame lyd og video
  • Levere software på forespørgsel
  • Analysere data

Fordelen ved at bruge cloud computing er, at virksomheder ikke behøver at skulle drive eget datacenter eller opdatere og vedligeholde apps og CRM-systemer. I stedet for leveres alt dette over internettet/cloud computing som en service af selskaber som eksempelvis Amazon, Google og Microsoft.

Baggrunden for at flytte ens ydelser til skyen er ofte økonomisk motiveret. Fra at være nødsaget til at investere i hardwareudstyr, kan virksomhederne nu kun betale for det, de bruger. Derfor skal de ikke bekymre sig om forældet hardwareudstyr, der på sigt mister sin værdi. Der er grundlæggende tre cloud-løsninger. At vide, hvad de betyder og hvordan de differentierer sig fra hinanden, gør det lettere for virksomheder at nå sine forretningsmål:

Software som en service (SaaS)

SaaS er, som ordet også forlyder, en komplet softwareløsning, hvor man køber som en app-løsning, der er betalt efter forbrug hos en udbyder af cloudtjenester, typisk på abonnementsbasis. En sådan SaaS-løsning er optimal for virksomheder, der ikke selv har ressourcer til at købe og administrere fornødne infrastrukturer og softwares til avancerede programmer. Fordelen ved SaaS er altså, at man ikke behøver at købe, installere, opdatere eller vedligeholde hardware, middleware eller software, hvorfor der er meget lidt teknisk arbejde for virksomheden ved denne løsning. Brugere tilgår tjenesten via internettet, normalt med en webbrowser eller app på deres telefon, tablet eller pc.

Platform som en service (PaaS)

PaaS er en smule mere teknisk og her køber man en softwareplatform, der er et udviklingsværktøj i skyen, der gør det muligt for virksomheder selv at tilpasse og udvikle apps. PaaS er altså en cloud computing-tjeneste, hvor man som virksomhed køber en platform, der giver mulighed for at udvikle, teste, levere og administrere software. Fordelen bed PaaS er, at det er lettere og hurtigere for virksomheder at oprette web- eller mobilapps uden skulle oprette eller styre den underliggende infrastruktur af servere, lagring, netværk og databaser.

Infrastruktur som en service (IaaS)

IaaS er en databehandlingsinfrastruktur der leveres via internettet/cloud computing. I stedet for at skulle købe hardware direkte, kan virksomheden købe IaaS, der er baseret på forbrug, hvorfor virksomheden kun betaler for det nødvendige. Sammenlignet med SaaS og PaaS gør IaaS det muligt for virksomheden at få adgang til administration af applikationer, data og middleware. Udbydere administrerer stadig virtualisering, servere, harddiske og netværk.

Denne ordforklaring bringes til dig af iværksætter og foredragsholder Jonathan Løw. Du finder forklaringer på flere end 100 ord indenfor innovation, disruption, ledelse og innovation.

Cloud Computing
Share This