LinkedIn YouTube Vimeo SlideShare
Menu

Er kritik mere sexet end ros?

Jeg har op til sommerferien brugt en hel del tid på at kigge nærmere på blogs og debatindlæg på de største medier herhjemme, og mange af dem har én ting til fælles: De fokuserer på at kritisere og finde fejl hos dem, de ikke er enige med, og kommer sjældent med konkrete og konstruktive alternativer eller ros.

Jeg må tilstå, at jeg selv er faldet i denne kritikfælde og har brugt meget spalteplads på at problematisere forhold i samfundet samt enkelte gange også andre debattører eller iværksættere. Det er hver gang sket ud fra nogle holdninger, jeg tror på, men problemet er blot, at den slags meget sjældent ændrer noget som helst.

Når jeg fx kigger på debatsporene på min LinkedIn side, på Facebook og på eksempelvis politiske debatfora som, så er det meget sjældent, at vi reelt har lyttet til hinanden og virkelig er blevet klogere og er kommet frem til nye løsninger i fællesskab. Det var været kritik frem for konstruktivitet.

Hvad kan det skyldes? Er kritik mere sexet end ros?

#KarmaKeyboard

Jeg sidder lige nu i lufthavnen på vej på ferie til Madrid.

Jeg er kommet frem til, at jeg fremadrettet ønsker at bruge al min debatenergi på ALTID at forsøge at tale til positive følelser frem for negative. At fremhæve ’helte’ frem for ’skurke’.

Det er ikke altid, at det falder mig hverken nemt eller naturligt, så jeg har for min egen hukommelses skyld valgt at døbe tilgangen #KarmaKeyboard . I skal være velkomne til at kopiere hashtagget, hvis det også fungerer for jer.

Hver gang, jeg sætter mig til tasterne (keyboardet), vil jeg minde mig selv om det hashtag. Hvis jeg falder i kritikfælden, så vil jeg forsøge i stedet at se løsninger og lytte.

Bruge tasterne til at forsøge at forstå frem for at fremture.

Fra psykologien ved vi, at positive følelser er langt mere produktive end negative. Når vi mærker positive følelser og associationer, har vi en større tendens til at være mere inkluderende og mindre selvcentrerede, mens negative følelser indsnævrer vores fokus, nedsætter vores koncentrationsevne og svækker vores kognitive evner i nuet.

Der er mange forklaringer på dette, men én af dem er, at vores hjerne i mødet med negative påvirkninger svækker vores præfrontale cortex således, at vores amygdala kan tage over og gøre kroppen klar til en krisesituation.

Dette skifte favoriserer samtidig de automatiske vaner og tanker, hvilket du sikkert har oplevet, når du har været stresset eller angst og har erfaret, hvorledes dine evner til at udvise tålmodighed, empati og indoptage ny information bliver markant svækket. Noget af det samme sker, når vi sætter os ned og læser negative ytringer imod eller omkring os selv og andre. Det giver os muligvis en kortvarig følelse af velvære, hvis andre, vi er uenige med, kritiseres eller endda lægges for had, men på den lange bane virker det modsat. Det æder os op!

Du kender det måske fra dig selv, når du har haft negative følelser i forhold til et andet menneske. På den korte bane kan det give dig energi og kampgejst, men på den længere bane føles det ikke godt.

Derfor er det i mine øjne også usundt med en blogger- og debatkultur præget af negativitet, grøftegravning og det at gøre andre til skurke eller årsagen til problemer her i verden. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke fremover kan have gode og saglige debatter, men det bør vække til eftertanke i forhold til, om vi egentlig opnår, hvad vi gerne vil opnå, med den form, vi har valgt?

faldskærm og innovation

af | 16. juli, 2018 | Lyt højere, Mindset

Del dette: [addtoany]

Share This