LinkedIn YouTube Vimeo SlideShare
Menu

Er der rum i livet?

For nyligt var jeg paneldeltager i programmet News & Co på TV2, hvor vi taler omkring højaktuelle emner i nyhedsstrømmen. I den forbindelse fik én af værterne, Søren Lippert, byttet om på ordene, så han i stedet for at stille en rumforsker spørgsmålet ”Er der liv i rummet?”, fik spurgt ”Er der rum i livet?”.

Sørens utilsigtede sprogblomst fik mig efterfølgende inspireret til at tænke over dette meget væsentlige spørgsmål: Er der rum i livet?

For tiden er to af de mest læste fagbogsforfattere herhjemme lægen Imran Rashid, der opfordrer til at slukke vores mobiltelefoner, og psykologen Svend Brinkmann, der foreslår at gå glip af noget mere. Begge taler de egentlig om Lipperts uventede filosofiske refleksion: Er der rum i livet?

Er der rum nok i arbejdslivet til, at vi også kan have det sjovt og grine sammen? Er der rum nok for vores sygeplejersker til blot at være til stede med patienterne og ikke hele tiden skulle stresse rundt? Er der rum nok i hverdagen til at nyde at se en film på Netflix eller lave lidt havearbejde?

Er der i min egen virkelighed som iværksætter rum nok til ikke at være iværksætter 24-timer i døgnet og ikke kun være iværksætteren og foredragsholderen Jonathan Løw, men også sønnen Jonathan, vennen J. Lo (som mine venner kalder mig) eller ”vuf vuf”, som min hund Esther benævner mig, når hun vil have min fulde opmærksomhed?

Min konklusion indtil videre er, at det er ganske meget med rum i livet, som det er med liv i rummet: Vi er nødt til aktivt at opsøge det.

Modsat liv i rummet så er den gode nyhed, at vi med sikkerhed kan finde eller måske nærmere skabe rum i livet, hvis vi ønsker det, men det kommer ikke af sig selv. Det kræver faktisk netop det store perspektiv på verden, som det også gør, når vi søger ud i fjerne egne af verdensrummet.

Hvis du virkelig ønsker rum i livet, så er du nødt til at træffe nogle klare og bevidste valg. 

Det har jeg eksempelvis selv gjort for nyligt ved at indføre én uges obligatorisk ferie hver måned. Jeg må tilstå, at jeg ikke altid overholder det 100%, men det er et privilegium ved at drive en virksomhed, der lige nu går rigtig godt og derfor tillader, at man kan tage den frihed.

Samtidig er det noget, jeg gør meget bevidst, fordi jeg tidligere har været sygemeldt med alvorlig stress, så hvis jeg ikke finder dette rum i mit liv, så ender jeg på et tidspunkt med at drive ud af kurs og miste mig selv.

Svaret på artiklens spørgsmål ”Er der rum i livet?” er derfor i mine øjne et JA med tilføjelsen: MEN det kræver, at du bevidst og aktivt finder og/eller skaber dette rum. Det tilbyder sig ikke blot af sig selv.

Hvorvidt der så også er liv i rummet, det vil jeg lade andre og langt mere kompetente mennesker end mig om at vurdere og undersøge.

er der rum i livet

af | 30. april, 2018 | Lyt højere, Mindset, Stress

Del dette: [addtoany]

Share This