LinkedIn YouTube Vimeo SlideShare
Menu

Danmark KAN redde verden

I disse flygtningetider hører man også udsagnet: ”Danmark kan jo ikke redde hele verden”. Lad mig, ikke med reference til flygtningedebatten specifikt, men for at undersøge forretningsmulighederne i det omvendte perspektiv, i stedet fremsætte påstanden: Danmark KAN redde verden.

Et modigt mindset

To af verdens førende businessguruer, Peter Diamandis og Steven Kotler, har skrevet en på mange måder banebrydende bog med titlen BOLD (”MODIG”). I BOLD-bogen, som er blevet rost af alle lige fra tidligere præsident Bill Clinton til pc-milliardæren Michael Dell, fremsætter de to forfattere påstanden:

”I fremtiden vil milliardærerne være dem, der også hjælper en milliard mennesker”.

Dette er en vision for fremtiden, der måske nok handler om økonomi og kapital, men i ligeså høj grad om visioner og værdier. Det er et mindset, som Danmark også tidligere mere eller mindre ubevidst, har skabt virksomheder på baggrund af, men desværre fylder det stadigt mindre i den offentlige agenda.

Helt aktuelt står vi med et folketing, der har forringet vilkårene for socialøkonomiske virksomheder, ligesom investeringerne i grøn teknologi, bæredygtighed og social innovation er mindre ambitiøse end tidligere.

Dette er i mine øjne dybt problematisk, for Danmark er som sådan et udmærket land at være iværksætter i. Vi scorer generelt højt i de internationale undersøgelser, når det kommer til iværksætterklima, men vi ligger væsentligt længere nede på listen, når man undersøger rammerne for at være såkaldt social innovatør eller social entreprenør. Altså den slags virksomheder, som ifølge verdens førende forretningsfolk, vil blive fremtidens vindere.

Forandringsskabende frem for forandringsparate

Det handler alt sammen om mod. Det handler om at turde investere i virksomheder og teknologier, der ikke er umiddelbart rentable på en kort bane, men kommer til at tegne agendaen på lidt længere sigt. Det handler om at turde tænke stort, men handle småt. Det handler om at være forandringsskabende frem for forandringsparate.Selvfølgelig findes der også lyspunkter. Eksempelvis har vi i Danmark Den Sociale Kapitalfond, der siden 2011 har investeret i virksomheder, som målrettet skaber muligheder for udsatte mennesker i Danmark.

Et andet eksempel er samarbejdet ”Globale Gymnasier”, hvor 14 danske gymnasier er gået sammen om at etablere partnerskaber med virksomheder og NGO’er på tværs af landegrænser.

Og endelig har vi allerede flagskibe som Specialisterne og Vestas, der viser noget af vejen.MEN investeringsmidlerne i den førnævnte kapitalfond er forsvindende få. Gymnasiesamarbejdet er relativt nyt, og der er forsvindende få cases på linje med de nævnte flagskibe. Vi synes at være bevidste om, at der skal ske noget (forandringsparate), men vi agerer ikke og er med til at definere fremtiden (forandringsskabende).

Lad os redde verden sammen

Uanset politisk ståsted kan man i Danmark blive enige om, at iværksætteri er godt og vigtigt. Det er iværksætterne, der skaber arbejdspladser, eksportmuligheder og understøtter et fornuftigt velfærdssamfund.Men vi er ikke ambitiøse nok, og frem for alt taler vi ikke til drømmene og visionerne, men er alt for optagede af hverdagen og problemerne. Den offentlige agenda er lige nu præget af protektionisme frem for innovation og globalt udsyn.

Jeg tror ligesom Diamandis, Kotler og andre af verdens førende iværksættere og innovatører, at fremtiden tilhører de nysgerrige og de, der for alvor vil skabe sociale forandringer. Der ligger i forlængelse heraf et kæmpe uudnyttet innovationspotentiale, som kan skabe nye virksomheder, vækst og velstand – ikke på bekostning af andre kulturer og nationer, men i tæt samspil med resten af verden.

Derfor synes jeg, at vi skal vende logikken og budskabet om og tro på, at Danmark rent faktisk KAN og SKAL redde verden. Den form for offentlig retorik vil tale til de store drømme, og det har altid været ud fra disse, at Danmarks mest produktive og succesfulde virksomheder er opstået. Samtidig er det netop på disse områder, at vi rent faktisk skiller os positivt ud.

Nej, vi spiller ikke nogen væsentlig rolle (tværtimod), når vi går med i internationale, militære koalitioner.
Nej, vi er ikke nogen stor sportsnation, men heldigvis har vi også satset på nogle sportsgrene, som få andre dyrker, og hvor vi derfor kan fejre en international succes der i ny og næ.MEN vi har tidligere bevist, at når det kommer til grøn innovation, bæredygtig tænkning og globale samarbejder, så KAN vi danskere noget. Lad os i langt højere grad genitalesætte den vision og agenda, så Danmark bliver det bedste land FOR verden og ikke I verden.

du KAN redde verden

af | 14. februar, 2016 | Iværksætteri

Del dette: [addtoany]

Share This